tiistai 5. marraskuuta 2013

Juutalaiskysymyksen lopullinen ratkaisu

Juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta käytetään usein myös nimeä holokausti. Holokausti ilmeni saksalaisten natsien juutalaisiin kohdistamina joukkoteloituksina ja tuhoamisleireinä. Holokaustin aikana valtava määrä juutalaisia vietiin työ- tai keskitysleireille tai teloitettiin suurina joukkoina. Vaikka juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta oli virallisesti vastuussa Adolf Eichmann, toimeenpanon ollaan arveltu tulleen joltain ylemmältä taholta, esimerkiksi Adolf Hitleriltä.

Adolf Eichmann, lähde jumpingpolarbear.com

Jo ennen juutalaisten massoittaista tappamista heitä syrjittiin ja erotettiin muusta yhteiskunnasta erilaisten lakien avulla, juutalaisten oli esimerkiksi kannettava vaatteissaan keltaista Daavidin tähteä merkkinä juutalaisuudesta.

Sana holokausti tulee kreikan kielestä sanasta holokauston. Sana holo tarkoittaa kokonais-, koko- tai täysi-, sana kaustinen taas tarkoittaa syövyttävää. Vapaasti käännettynä holokausti siis tarkoittaa kokonaan syövyttämistä, kokonaan polttamista tai kokonaan tuhoamista. Juutalaiskysymyksen lopullisessa ratkaisussa pyrittiinkin juuri siihen, kokonaisvaltaiseen juutalaisten hävittämiseen maasta.

Holokausti alkoi 1940-luvun alussa. Keskitysleireille lähetettyjen ihmisten omaisuus yleensä myytiin, eikä heitä oikeastaan leirille lähettämisen jälkeen virallisesti ollutkaan olemassa. Leireistä kenties kuuluisin on pahamaineinen Auschwitzin leiri, joka sijaitsi Puolassa Saksan hallitsemilla alueilla, samoin kuin Treblinkan, Sobiborin, Belzecin tuhoamisleirit. Tuhoamisleireillä käytettiin usein kaasutusta juutalaisten tappamiseen, sillä se oli helpoin keino ja silloin myös vankien vaatteet pystyttiin keräämään talteen.

Jossain vaiheessa natsien joukossa hoksattiin, ettei työkykyisten ihmisten järjestelmällisessä tappamisessa ole järkeä, kun sodassa olevaa Saksaa vaivasi muutenkin työvoimapula. Työkykyisiä juutalaisia alettiin kuljettaa työleireille, jossa he tekivät pakkotyötä, kunnes kuolivat. Jotkut natseista ajattelivatkin, että tässä oli juutalaiskysymyksen lopullisen ratkaisun avain, Eurooppa ja ennen kaikkea Saksa puhdistettaisiin juutalaisista ja samalla saataisiin taloudellinen hyöty. Työleireillä juutalaiset kuolivat kuitenkin raskaan työn ja huonojen olojen takia. Samalla pystyttiin tekemään raskaita töitä ilmaiseksi ja muut kansalaiset voitiin asettaa valtion kannalta hyödyllisempiin tehtäviin.




Natsien tunnus oli hakaristi, lähde www.lukio.palkane.fi

Kansallissosialistien (natsien) tärkeimpiä ajattelumalleja oli, että saksalaiset kuuluvat muita parempaan arjalaiseen rotuun ja muiden rotujen edustajat ovat alempiarvoisia. Tällä he perustelivat antisemitismin ja holokaustin, he halusivat tehdä maastaan puhtaan arjalaisen maan.

Juutalaiset eivät olleet ainoa ihmisryhmä, jota vainottiin, vaan heidän lisäkseen natsit surmasivat ja syrjivät mm. romaneja, slaaveja, serbejä, kommunisteja, homoseksuaaleja, vammaisia ja Jehovan todistajia. Pelkästään juutalaisia arvellaan kuolleen holokaustin aikana vähän alle 6 miljoonaa. Nykyään juutalaisia arvioidaan olevan noin 13,4 miljoonaa. Näin ollen tapettujen juutalaisten määrä oli järkyttävä.

Holokausti loppui Natsi-Saksan kaaduttua vuonna 1945.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti